Sajtos sertéskaraj
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 4 szelet karaj
- só, őrölt fekete bors
- 1 ek. olvasztott vaj
- 10 dkg sajt (ementáli vagy gouda)
- 1/2 tk. édes nemes paprika
- 1/2 ek. vaj
Első lépésként a sütőt előmelegítjük 220 fokra. Aztán a húst megmossuk, szárazra töröljük, sóval, borssal ízesítjük. Kevés sót használjunk, mert a sajt is sós!
Az olvasztott vajat egy nagy lábosban felforrósítjuk, és a hús mindkét oldalát sötétbarnára sütjük benne. A szeleteket kivesszük, és tűzálló edénybe egymás mellé fektetjük.
Megreszeljük a sajtot, és elosztjuk a húsokon. Egyenletesen megszórjuk paprikával és vékony vajszeleteket teszünk rájuk.
Forró sütőben kb 10 percig sütjük, amíg a sajt megolvad és enyhén barna színt kap. Krumplival és vegyes salátával tálalhatjuk.
Ezt az ételt zöldségekkel is elkészíthetjük, így különösen ízletes lesz: 2-3 piros és sárga paprikát félbevágunk, kicsumázunk, kivágjuk az erét, megmossuk, csíkokra vágjuk. A sült karajt kivesszük a lábosból, a paprikát az olajban megpirítjuk, majd a húson elosztjuk, sajttal megszórjuk, és azt rásütjük.